2010. március 7., vasárnap

Csokis Cupcake

Testvérkém, Eni 23. szülinapjára csokis muffint rendelt, amolyan kívül-belül extra csokisat. :)

Mindig azt hittem, hogy a legjobb sütik alapja a tiszta és rendes konyha egy igazi Tisztaságvárban (ez a lakásunk) :) Mostmár egy kicsit összezavarodtam, ugyanis a csokis cupcake készítésénél minden csokis volt - a fal, a csempe, a padló, a sütő és még a hűtő is, viszont mégis annyira finom lett, hogy mindenki rávetette magát és percek alatt megették a vendégek :) Nem tervezem, hogy gyakran megcsinálom újra, mert tényleg nagyon csokis, de kevés cukrot tettem bele, úgyhogy figyeltem az egészségetekre is :)

Ez a cupcake készült el eddig a leghosszabb idő alatt, de megéri!

Íme a recept, 24 nagyméretű cupcake-hez:

Hozzávalók:

3/4 bögre kakaópor
3/4 bögre forró víz
3 bögre liszt
2 teáskanál sütőpor
1 csipet só
150 gramm vaj
1/2 bögre cukor
4 tojás
2 teáskanál vanilia aroma
1 bögre tejföl
1 dl tej

1. Keverd össze a kakaóport a forró vízzel
2. Egy másik tálban keverd össze a lisztet, a sütőport és a csipet sót
3. A vajat olvaszd fel és kis lángon olvaszd össze a cukorral, majd habverővel 4-5 percig keverd őket, amíg kihűlnek. Ha már biztosan nem forró a keverék, add hozzá a négy tojást, egyesével adagolva.
4. A vajas keverékhez add hozzá a vanilia aromát, majd a kakaós keveréket és habverővel keverd simára
5. Lassan adagold a lisztes mixet is, közben tejfölt és 1 dl tejet
6. A tésztát kanalazd a muffinformákba, és 220 fokon kb 20-25 percig tedd a sütőbe

Ez a tészta volt eddig a legszebb! A sütőben 1-2 perc után kis golyócskák lettek a muffinok, és olyan sima volt a felületük, mintha valóban kis labdák lennének! :) Amikor megláttam, gyorsan hívtam Pistit fotózni, mert ilyen szépet tényleg nem láttam még, de mire beállította a fényképezőt, már elkezdtek repedezni, úgyhogy a csoda csak az 2., 3. perc környékéig tart :)

Amíg sülnek a muffinok, eljön a csokiszósz ideje, ami így készül:

Hozzávalók:

400 gramm étcsokoládé kis darabokra vágva
200 ml tejszín
75 ml méz

Egy kisebb lábosban, kis lángon keverd össze az alapanyagokat. A csokinak furcsa állaga lesz az olvadás utáni első percekben, de lassú keverés mellett hamar összeáll csokiszósszá a keverék! :)

Ha megsültek a muffinok, mindenképpen ki kell várni, amíg kihűlnek, mert a csokiszósz leolvad róluk és a konyha mégcsokisabb lesz, mint azelőtt! :)

A csokiszószos csokis cupcake-ek tetejéről már csak a csokireszelék hiányzik! Egy kicsit meg kell olvasztani egy vastagabb tábla étcsokiról répahámozóval (nem tudom a hivatalos nevét :) lassan hámozz le csíkokat, ha jó hőmérsékletű a csoki, elvileg hosszabb csokiszalagok lesznek, nekem csak morzsák sikerültek, majd beszámolok róla, ha már sikerülnek a szalagok! :)

Boldog szülinapot Eni!!!

2 megjegyzés:

  1. A répahámozó hivatalos megnevezése zöldségpucoló/hámozó :D én szoktam a tésztájába aprítani étcsokit, + kakaópor a száraz összetevőkhöz és olvasztott csoki a nedveshez :) ez a tripla csokis muffin.

    VálaszTörlés