Ausztriában császármorzsát ettem ebédre, és legnagyobb meglepetésemre a morzsa olyan volt, mint palacsintáim a kezdetek kezdetén, amikor még a legkönnyebb tésztát is elrontottam, és vastag darabokká állt össze a palacsinta :) Kiderült, hogy csak én nem ismertem ezt a változatot, így hát utána is jártam, mi volt előbb - a palacsinta tésztás vagy a búzadarás császármorzsa?
A császármorzsa (más néven smarni vagy grízsmarni, németül Kaiserschmarrn) egy osztrák eredetű, zsírban sült tésztadesszert. A bécsi konyha legismertebb édessége, mely a volt Osztrák–Magyar Monarchia országaiban a mai napig népszerű étel. A császármorzsa eredetére két köznépi legendát ismerünk, az egyik szerint Erzsébet magyar királyné, azaz Sisi hercegnő udvari szakácsa készítette először a császári pár számára, a másik szerint maga Ferenc József találmánya. Eredeti nevét (Kaiserschmarrn) valóban a császár után kapta, mely szó szerinti fordításban császármorzsát jelent./Wikipedia/
Alapvetően palacsintatésztából, zsíron történő pirítással készül, de leggyakrabban liszt helyett búzadarát használnak. Általában porcukorral meghintve, lekvárral fogyasztják.
Így gondoltam ki, hogy itthon is megcsinálom, a búzadarás változatot, mert azt jobban szeretem és persze cupcake formában. :)
Íme a recept:
Hozzávalók:
100 gramm búzadara
75 gramm liszt
1/4 liter tej
2 citrom héja
2 tojás
mazsola
1 evőkanál porcukor
1 teáskanál sütőpor
1 morzsányi só
Így készül a cupcake:
1. A búzadarát a liszttel, a tejjel, a mazsolával, a cukorral, a csipet sóval és a citromok héjával keverd össze és 5-6 órára tedd a hűtőbe
2. Később habverővel keverd habosra a tojássárgákat, külön tálban a tojásfehéjéket
3. A tésztába keverd bele először a tojássárgákat, majd óvatosan a fehérjéket is
4. 220 fokos sütőben kb. 20 percig sülnek.
5. Házi baracklekvárral az igazi - köszi Mum! :)
Fantastikus!!!!
VálaszTörlésDorkám, nagyon ügyes vagy!! de már kééééérek én is!! :))) puszi
VálaszTörlésKatus, neked csinálok zabosat! hamarosan! :)
VálaszTörlés