2010. szeptember 19., vasárnap

Szilvás rumos muffin szilvalekvárral


Hull a szilva a fáról, most jövök a tanyáról,
Ej, haj, ruca-ruca kukorica derce.


Megérkezett az ősz, megérkeztek a legszebb színek és a nekem leggyönyörűbb: a lila.

Első őszi muffinom egy szilvás-rumos kombó szilvalekvárral. :)

Hozzávalók 12 muffinhoz:

6 db nagy szem szilva
1 1/2 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
2 teáskanál fahéj
4 evőkanál méz
2 teáskanál rum
1 dl tej
2 egész tojás
1 evőkanál vaníliás cukor

1. Felezd el a szilvákat, szedd ki a magot, majd a széleiket vágd le egyenesre, hogy kis téglalap alakúak legyenek. Ezek a nagyobb darabok majd a muffinok tetejére kerülnek.
2. A maradék szilva széleket vágd apró darabokra és tedd félre a tésztához
3. Egy tálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a rumot és a mézet, majd add hozzá a kis szilvadarabokat is, amik a levágott szélekből maradtak
4. Egy másik tálban habverővel verj fel két egész tojást, fehérjét és sárgáját, közben add hozzá a vaníliás cukrot
5. A tojásokat keverd a lisztes keverékhez, majd add hozzá a tejet és habverővel keverd össze a tésztát
6. A tésztát töltsd 12 muffin formába, majd minden kis muffin tetejére tegyél egyet a félbevágott és formázott fél szilvák közül
7. A muffinokat tedd 20-25 percre 200 fokos sütőbe.

Amíg készülnek a muffinok, elkészülhet a gyors szilvalekvár. :)

Hozzávalók a szilvalekvárhoz:

16 db szilva
2 teáskanál rum
3 evőkanál gyümölcscukor
1 teáskanál fahéj

1. A szilvákat vágd kisebb darabokra
2. Egy fazékban a szilvákat keverd össze a rummal, a fahéjjal, a gyümölcscukorral és a fahéjjal
3. Közepes lángon főzd és kevergesd az alapanyagokat 15-20 percig
4. Húzd félre a fazekat, majd mixerrel aprítsd apróbb darabokra a főtt szilvákat, hogy hamarabb összeálljon a lekvár
5. Tedd vissza a lángra a lekvárt és további 5 percig főzd, hogy összeálljon a lekvár

Közben meg is sültek a muffinok, máris tálalhatod őket friss szilvalekvárral.

Jó étvágyat! :)

1 megjegyzés: