2010. január 17., vasárnap

Levendula cupcake


Imádom a levendulát. Minden formájában, ami csak létezik, ezért volt óriási öröm, amikor hosszas cupcake receptvadászat közben rábukkantam egy levendulás muffinra. Bevallom, régebben voltak kisebb-nagyott gondjaim a sütéssel és még a muffinok sem sikerültek a legjobban, túl kemények - túl tömörek - túl cukormentesek lettek és emiatt nem mindig volt sikerem velük, de a mai adaggal óriási sikert arattam itthon. :-) Mivel a levendula mondhatni szívügyem és amúgy is egész szokatlan alapanyag, annál nagyobb öröm volt ez nekem. :-)

Kisebb módosítások után, íme a recept 12 muffinhoz:

Hozzávalók:

Tészta:

56 gramm vaj
3/4 bögre cukor
1 bögre liszt
1 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál só
1/2 bögre tej
1/2 teáskanál vanilia kivonat
2 tojás fehérje

1. Mixerrel keverd össze a vajat, hogy megpuhuljon
2. Add hozzá a cukrot és addig keverd, amíg puha massza ( :-) ) lesz
3. Keverd össze a lisztet a sütőporral és a sóval
4. A tejbe keverd bele a vanilia eszenciát
5. A cukros vajba kisebb adagokban keverd bele a lisztes és tejes keverékeket, mixerrel keverd tovább a tésztát
6. A tojásfehérjéket verd habbá, majd lassan adagold hozzá a tésztához és óvatosan keverd őket össze
7. A tésztát adagold a muffinformákba, majd 250 fokon kb. 20 percig tedd a sütőbe

Amíg sülnek a muffinok, elkészülhet a levendula szósz, ehhez a hozzávalók:

1 bögre tejszín
1/4 bögre kristálycukor
1/2 bögre víz
1 evőkanál levendula virág

A vízhez add hozzá a cukrot és melegítsd őket kis lángon, amíg a cukor elolvad. Add hozzá a levendula virágokat, majd 3 percig hagyd melegedni, néha keverd meg a szirupot. Ha besűrűsödött, szűrd le a szirupot és tedd félre, teljesen ki kell hűlnie. Amíg ez megtörténik, mixerrel verd fel a tejszínt, de nagyon fontos, hogy ne legyen túl kemény, különben levendula vajat kapnánk :-) (az első próbálkozásomnál megtörtént). Ha kihűlt a szirup, evőkanállal adagold a tejszínhez és óvatosan keverd össze őket.

Mostmár a muffinok is megsültek, kanállal simítsd a sütik tetejére a levendula bevonatot, és díszítsd a megmaradt virágokkal.

Pompás.

1 megjegyzés: